UYGULAMA MERKEZLERİMİZ »

HAMİLELİKTE AYAK SAĞLIĞI VE KİŞİYE ÖZEL TABANLIK KULLANIMI

HAMİLELİKTE AYAK SAĞLIĞI VE KİŞİYE ÖZEL TABANLIK KULLANIMI

 

Hamilelik, bir kadının vücudunda farklı değişikliklere sebep olur. Bu değişimin yarattığı en yaygın şikayetlerden bazıları ayak, diz, bel ve omurga ağrısıdır. Hamilelik sırasında doğal kilo alımı nedeniyle, ağırlık merkezi tamamen değişir. Bu da duruş bozukluğuna sebep olur; dizlere ve ayaklara baskı uygular. Bu nedenle kişiye özel ayak tabanlığı kullanımı hamilelik süresince dengenin korumasında, oluşacak ayak ve omurga problemlerinin önlenmesinde son derece önemlidir.

Hamile kadınların yaşadığı en yaygın ayak sorunlarından ikisi aşırı pronasyon ve ödemdir. Bu problemler topukta, ayak kemerinde ağrıya neden olabilir. Birçok kadın ayrıca kilo alımı nedeniyle bacak krampı ve varisli damarlar gibi sorunlar da yaşar. Dokuz aylık sürenin onlar için daha rahat olmasına yardımcı olmak için tüm hamile kadınların hamileliği sırasında ayak sağlığına dikkat etmesi gerekir. Çünkü ayaklar tüm omurganın taşıyıcılarıdır ve iyi desteklenmediği sürece zincirleme negatif bir etki yaratacaktır.

Aşırı-Pronasyon, bir kişinin ayak kemerinin ağırlık taşıdığında yassılaşması ve ayakları yürürken içeri doğru yuvarlanmasından kaynaklanır. Bu, topuktan ön ayağa doğru uzanan lifli doku bandı olan plantar fasya üzerinde aşırı stres veya yanma yaratabilir. Sonucunda da ayak numaralarının büyümesi şeklinde karşımıza çıkan, ayak kemerinin çökerek yayılması görülür.

Aşırı pronasyon yürüyüşü çok acı verici hale getirebilir ve ayaklar, baldırlar ve veya sırttaki gerginliği artırabilir. Birçok hamile kadının aşırı pronasyondan muzdarip olmasının nedeni, vücutta kilo alımının bir sonucu olarak uygulanan ilave baskıdır. Aşırı pronasyon aynı zamanda esnek, düz taban ayakları olan veya obez olan insanlarda çok belirgindir. Ayaklarda şişlik daha çok gebeliğin ikinci kısmında meydana gelir. Ödem, hamilelik sırasında biriken ekstra kandan kaynaklanır. Büyüyen rahim, pelvisteki kan damarları ve bacakların üzerine baskı yapar ve kan dolaşımının yavaşlamasına ve kanın alt ekstremitelerde toplanmasına neden olur. Vücuttaki toplam su sıvısı hamilelikten önce aynı kalır, ancak yer değiştirir. Ayaklar şişince, morumsu renkli olabilirler. Bazen hamilelik sırasında fazladan su tutulur ve bu da şişmeye neden olur. Yüzde veya ellerde şişme varsa derhal bir doktora başvurulmalıdır.

 

Tedavi ve Önleme

Hamilelik sırasında hem aşırı pronasyon, hem de ödemi tedavi etmenin etkili yolları vardır.

Aşırı Pronasyon düzeltmek için ayak kemerini destekleyecek özel ayak tabanlığı kullanılması, ekstra destek sağlar ve şok emilimi gerçekleştirir.

Ağrının giderilmesi için aşırı pronasyonun tedavi edilmesi aynı zamanda Plantar Fasiit, Topuk Spurs, Metatarsalji, Tendonit ve / veya Bunyonlar gibi diğer ayak durumlarının gelişmesini önlemek için de önemlidir.

Ayaktaki ödem aşağıdaki yöntemlerle en aza indirilebilir:

• Ayaklarınızı olabildiğince sık yükseğe kaldırın. Uzun süre oturmanız gerekiyorsa, yükseltmek için ayağınıza küçük bir tabure yerleştirin.

• Uygun ayakkabı giyin. Çok dar veya kısa olan ayakkabılar dolaşımı engeller.

• Hamileliğiniz boyunca ayaklarınızı birkaç kez ölçtünüz. Muhtemelen boyutları değiştireceklerdir.

• Dolaşımı kısıtlamayan dikişsiz çoraplar giyin.

• Uzun süre araç kullanıyorsanız, dolaşımınızı arttırmak için bacaklarınızı germek için düzenli aralar verin.

• Genel sağlığı geliştirmek için düzenli olarak egzersiz yapın; yürümek en iyi egzersizdir.

• Vücudu nemlendirmek için bolca su için. Bu, vücudun daha az sıvı tutmasına yardımcı olur.

• Dengeli bir diyet yapın, tuzu yüksek olan yiyeceklerden kaçının.

Şişme normalde her iki ayakda da benzerdir. Eğer şişlik her iki ayağımda simetrik değilse, bu vasküler bir problemin işareti olabilir ve derhal bir doktora danışılmalıdır.

 

BAYİİ OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ! »

E-BÜLTEN


SOSYAL MEDYA